lördag 12 maj 2012

Tankar om trädgård

Har åter igen bläddrat i min faksimilutgåva av Fredrik Magnus Piper: Ängelsk Lustpark. Det syns så tydligt på hans illustrationer och kommentarer att han är (eller ja, var) matematiker. Även om stigarna och vägarna slingrar sig fram till sitt mål, står alla vyer synliga igenom vegetationen från olika blickpunkter i parkerna. Räta linjer som är osynliga men ändå tydliga. Så många exempel som bara är att suga i sig och försöka få med sig.

Rhododendron Catawbiense 'cunningham's white'
Rhododendron Yakushimanum 'Centennial Gold'
Men en så här vacker dag kan man inte stanna inne och bläddra i böcker. Efter allt regn har det hänt massor! Några "Roddar" visar färg hos bina och Big Daddy (en hosta med rejält stora blad) är på väg! Som en köttig grön fallos sticker han upp mellan lökarna (oj, den antydan blev lite väl grov, ha överseende; det handlar om crocus).


Lika pigga är ogräsen. Nyrensade rabatter lika fulla igen. Hoppas att alla mina marktäckare kommer igång snart! Å andra sidan: alla rabatter och planteringar är nya sedan i fjol och - vad jag har hört - gäller RENSA-RENSA-RENSA de första åren.


Förresten såg inte sparrisen så mycket sedesammare ut än Big Daddy. I år blir det första sparrisskörden!

Dagen har hur som helst varit underbar. Den sista saften från i somras tog slut och förtärdes tillsammans med kanelbulle ute i vårsolen. Vi ackompanjerades av fågelsång.
I jorden fick vi idag ned alla gullvivor som vi fått av min bror. Vet inte om jag bör skratta eller gråta för att han måste dränera om och isolera källaren - blommor i mängder evakueras fortfarande. Gullvivorna kommer bli fina tillsammans med alla andra vårblommor i slänten och ett vackert golv till körsbären. Som förövrigt blommar nu! Äntligen!

Praktmagnolia, försök #2, har fått en trygg plats med mycket skydd för vinden. Hoppas nu att hon klarar sig! Två rhododendron och ett par bräken har fått sina givna platser; April Snow längs stigen till bina. Så söta blommor att man nästan skulle kunna äta upp dem!


Korsningen med de stora bladen som jag inte minns namnet på hamnade i slänten där vi håller på att bygga vår nya gång till huset. Ginkon hittade vi en skyddad men synlig plats åt. En akantus fick sitt nya hem i blå (nåja, blå-lila-rosa-med vita-stänk) rabatten alldeles bredvid våra rosa doftpioner (eller ja, cirka 1 meter ifrån). Det ska verkligen bli spännande att se allt i sin fulla prakt till sommaren!


Årets första skörd av gräslök slängdes i frysen - det kändes nästan som att häda - och den första omgången nässelvatten ställdes för "jäsning".


Och den här oerhört tjusiga installationen har faktiskt en praktisk funktion. Försök ignorera alla störande moment i form av djupa hål i marken (jag har ignorerat dem länge och snubblar därför i dem jämt) och jord som katterna har sprätt ut över en berghäll för femtioelfte gången.

Tack och hej! Sol från mej!

4 kommentarer:

 1. Verkligen härligt med vår och allt som spricker ut. Lyckost dig som har egen sparris.
  Vi som har egen trädgård får allt skatta oss lyckliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trädgården är verkligen ett viktigt rum - hur klarar man sig utan? Sparrisen fick min man, ett par plantor i födelsedagspresent av min mamma, för ett par år sedan och det har varit ett par förväntansfulla år. Bara små kvistar som kommit upp tidigare, men äntligen händer det något!

   Radera
 2. Åh vad kul att hitta till din blogg. Härlig inställning du har. Sparris har vi för andra året, men de som kom upp har frusit så nästa år ska vi skörda och täcka. Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lever bara en gång ;)
   Funderar på att så mer sparris till nästa år bara för att det skulle vara roligt, vi har bara två och det räcker tyvärr inte så långt som man skulle önska :( så gott som det är behöver man minst... Sådär en femtonmiljoner till ungefär!
   Har du sått dina själv?

   Radera