onsdag 30 maj 2012

Tjuvar och gäster

I en trädgård finns det väl alltid både inbjudna och oinbjudna gäster. Här har vi till exempel den skurken som envisas med att äta upp alla mina rosenknoppar varje morgon. Hon är också ett av skälen till att det är så mysigt att gå upp riktigt tidigt på morgonen och sätta sig med en nybryggd kopp kaffe vid fönstret.
Än så länge håller hon sig till sly, vilket är godtagbart.
Andra förhatliga banditer som kommer hit - några som jag trodde jag hittills hade förskonats från - är den där irriterande mördarsnigeln. Här är de sista oigenkänbara resterna av en jätteverbena. Som tur är har jag fler.

Förbannade sniglar!
Tänk att de ens orkar klättra sig upp på stjälken för att tugga!

Välkomna är dock våra nya hyresgäster i alla fågelholkar som min man och min dotter snickrade och satte upp i fjol. Det piper och flaxar överallt. Naturligtvis är dessa invånare i trädgården ett hot även mot mina mamseller i kuporna, men min förhoppning är att de i första hand ska ta hand om alla myggen. Detta hoppas jag också att dammens paddyngel hjälper oss med också.

Dammen anlades i fjol och denna fina kalla planterades tillsammans med kabbeleka och iris bland annat. Vi satte också dit en finsk röd näckros. Detta är ett av min mans projekt i trädgården, som blev mycket finare än förväntat. Ja, jag är kritisk. Det beror inte på att jag misstror hans förmåga, snarare att jag tyckte det var dumt att inte göra klart allt markarbete i dammen innan man började hälla på vatten och plantera. Nu har han ett väldigt jobb framför sig att dölja dammattan på sina ställen, men som sagt, det blir riktigt snyggt!

En annan välkommen besökare som vi hoppas ska flytta in på allvar är denna humla. Vi har många humlor i trädgården, så någonstans i närheten bor de. Jag är lite orolig för att vi kommer förstöra för dem när vi gräver runt här, så vi försöker verkligen lämna så mycket vi kan så orört och naturligt som det går.

Den här bilden är jag nöjd med! Kolla in vingarna!
Både humlor och bin gillar kantnepetan som jag sådde och planterade ut i fjol. I år borde jag ha sått fler, men det har inte blivit tid över. Ett projekt för nästa sommar i stället.

Här är jag, tillsammans med mina små älsklingar. På den här bilden har de inte hunnit bli sura än, antar jag, för jag ser väldigt nöjd ut. Mycket nektar är redan samlat här, så jag fick lyfta ramarna försiktigt så att det inte skulle droppa ut ur alla cellerna.

Det har hänt så mycket i trädgården och nu med det senaste regnet tycktes allt verkligen bli grönare. Detta är en underbar tid, även om min trädgård i första hand är en sensommarträdgård. Något som måste ändras - hur ska annars alla våra gäster trivas här? Allium är ett vackert inslag som blommar tidigt. Nästa sommar (hoppas jag) har vi byggt upp spaljéer för klätterrosor och då kommer inte dessa vackra underverk kunna ses från den här vinkeln. En av överraskningarna från brorsans trädgård. Otroligt söt Narciss, senblommande sort. Pingstlilja av något slag? Om ni vet vad den heter, kommentera!


Här är ytterligare en okänd växt från brorsan. jag konstaterade att hans spred sig hejdlöst ut i gångar och gräsmatta, så detta exemplar skall flyttas från rabatten i helgen till annan mer lämplig plats. Eftersom jag inte vet vad det är för något vill jag fråga er även om denna växt. Vad heter den och var trivs den? Antagligen överallt, så ogräsartad som den verkar hos min bror. Vackra gråaktiga lite pälsiga blad och söta gula blommor har den i alla fall, kanske är den lämplig för ett skuggigt ställe i trädgården?

Jäteramsen blommar fint under bergskanten


Liljekonvaljen breder ut sig mer och mer för varje år. Nu när maken dessutom har gallrat bort massor av stora granar har det blivit ett ännu vackrare golv längs vår uppfart...


...Som klättrar sig upp till vår lilla platå på berget likt en alpväg. Fler granar ska tas bort till förmån för de lövträd som står insprängda däremellan.

 Utmed denna väg har vi också våra bärodlingar. Här växer vilda blåbär fritt tillsammans med en häck av amerikanska. Här och var har vi ett par "Putte" insprängda tillsammans med denna härliga (och spridningsbenägna) planta allåkerbär. Vi köpte endast ett par i fjol, i år ska vi öka på, för de trivs och växer så det knakar! Vackra blommor har de ju också.

Här bland dessa bär har vi även planterat krusbär. Dessa är skott som vi har hittat i skogen när vi gallrat ut skogen, allihop av den gamla härliga sorten med pälsiga bär. Tyvärr har vi upptäckt att några av dem i år har blivit angripna av amerikansk krusbärsmjöldagg, den sjukdom som helt slog ut våra klassiska krusbär för hundra år sedan. De få som finns kvar skall tydligen vara något så när härdiga har jag läst, och därför klart värda att försöka rädda. Denna som är på bilden ovan verkar må bäst av våra experiment. Vi har även härdigare förädlade sorter planterade utmed gärdesgården där detta exemplar står planterat.


Smultron är också planterade på den lilla skogsängen där krusbären bor. Detta är dock ett vildsmultron som poppat upp vid dammen och som får stanna kvar där - naturligtvis!

 Rabarbern har kommit igång på allvar och på sidorna av dem sticker alunroten upp som höga röda spjut. De har vuxit till sig ordentligt från de magra skott jag hämtade hos mamma. Här trivs också jättedaggkåpan, så nu är hela rabatten täckt - bortsett från där påskliljorna sticker upp och ser tråkiga ut. Röd solhatt har vi i rabatten bredvid, så det ska vi peta ned bland alla påskliljelökarna så fort plantorna går att dela.
 

Mellan hägg och syren ska man vila och bara njuta av naturen hävdar bondepraktikan. Så här vacker är vår bondsyren nu, som har fått nya kompisar. Vi har ju som i tidigare inlägg planterat nya plantor för att bygga en berså. Det doftar underbart!


 Sagas stora ormrot växer så det knakar - de trivdes bra här! De skall tyvärr vara ett smärre ogräs, men rabatterna på den här sidan är så tomma, så för närvarande gör det verkligen ingenting. Vi har även låtit en annan ogräsartad växt få bo här - brokbladig sköldpaddsört. Har man så här vackra blad kan det väl knappast heller göra någon skada. Hon står bredvid "Big Daddy" (han finns inte med i bild), som i år har blivit rent ut sagt mastodontisk, så honom kommer vi hur som helst få flytta på.

 Och här har vi familjens minsta fotograf med kameran i högsta hugg. Hon tar i första hand närbilder som är så extrema att hon snarare borde ha haft en kamera med ett makroobjektiv. Men kul har hon!

Tack för oss!


2 kommentarer:

 1. Börjar med att beundra den söta lilla fotografen. Har läst ditt inlägg och vilken trädgård ni har/kommer att få. Visst är det spännande med alla gäster. Vi har också holkar överallt lite rådjur, sniglar fast inte mördar och grodor m.m. MEN kommer vildsvina hit blir jag ARG. Vet tyvärr inte namnen på de växter du undrar över. Håller med om att humlebilden var bra... Har en humle-fotograf till make! Fniss Ha en bra dag Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vildsvin är ett gissel. Det har precis börjat dyka upp sådana i byarna runt om, men ännu inte hört nåt om vildsvin i våra kustsamhällen. Kanske inte riktigt rätt habitat - får man hoppas :D
   Min styvfar hittade spår efter dem i sina skogar så de är på väg häråt.

   Radera