Rosenträdgården i bilder

Rosenträdgården

Ursäkta överambitiösa namn. Jag vill hålla ordning på dem, så om det är så att jag saknar namn på någon av dem vill jag gärna höra från er om ni kan namnet! Gärna även det latinska.

Här har vi en salig mängd rosor, men eftersom de inte blommar från tidig vår till sen höst har vi planterat mängder med klassiska perenner insprängt emellan dem. Det mesta går i blått för att det skall bli enhetligt, men en del av växterna är rosa eller vita.

Som ni ser finns här en del floribundarosor, fastän jag egentligen brukar hävda att jag föredrar gammaldags rosor eftersom de doftar mer. Men floribundor blommar längre och finns i så många fler färger, så i rabatterna har jag valt att ha dessa svagdoftande skönheter med starkdoftande klätterrosor i närheten.

 Rosa Floribunda 'Friesia'
Ännu bara en knopp i den här bilden, men så fin ändå! Det blå som sticker fram runt om är kantnepeta. I den här rabatten står även tre lavendel, en trädgårdsstormhatt och ett par salvior som jag inte kommer ihåg namnet på just nu. Hittills ser det ut som en väldigt frisk ros. Hösten 2011 köpte jag henne, bortrealiserad för en spottstyver. Hon såg fruktansvärt tärd ut, full av svamp - fullkomligt infesterad av allsköns sjukdomar. Vad hon behövde var lite kärlek, för så här gott mår hon nu.


 Rosa Floribunda 'Leonardo da Vinci'
En av mina favoriter i trådgården. Blommar rikligt varje sommar med massor av perfekta bokmärkesrosor. Till och med knopparna är vackra! Denna ros är trots sin skönhet inte en av de vanligaste floribundarosorna, och som de flesta moderna rabattrosorna har de nästan ingen doft. Rosa floribunda 'Iceberg'
En mycket frisk och lättskött rabattros som ofta saluförs fel under namnet Schneewittschen. Det finns inte många rent vita rabattrosor, men denna är verkligen vit. Knoppen börjar i svagt grönt och frampå hösten kan de vita rosorna gå över i svagt rosa toner.

Rosa floribunda 'Gavnö'
Sägs vara en ganska besvärlig ros som kräver massor av arbete, men här har hon då blommat, både rikligt ock kontinuerligt. Någon har sagt att detta är världens fulaste ros, kanske för att färgskiftningarna är lite överraskande. Från att börja i orange går hon sakta över i rosa och gult, ibland har hon alla färger på en gång i en och samma ros.Rosa floribunda 'Carl Filip'
Blommade rikligt 2011 trots att det var första året i den här trädgården.Rosa Wichuraiana 'New Dawn'
Är ju egentligen en krypros, vilket innebär att den inte är fullt så bra på att klättra som klätterrosor. Den är så frisk och växer så starkt, men helst krypande eller hängande. Jag hade den tidigare uppbunden mot en vägg, men så fort rabatten där hon skall stå är färdig ska hon få hänga så som hon vill - dock med lite stöd i form av en upprättstående cylinder av exempelvis armeringsnät. På så vis får man hannes blommor i blickfånget och hon får välla ut över rabatten som en bukett.


 Någon slags trädgårdsiris
Och det får jag litet dåligt samvete för att skriva. Hon är så fin att det är synd och skam att jag inte vet namnet på henne. Eller honom? För visst ser den manlig ut! Han växer lite varstans i rosenträdgården, sticker upp som ett ilsket spjut mellan rosor och örter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar